Nieuws waar je van bent (ver)zeker(d).
Van afhaalfrituur tot kapper: wat valt er allemaal wél en niet onder nieuwe strenge coronamaatregelen
13/03/2020
Horeca, handelszaken en markten
- Cafés, restaurants en discotheken blijven gesloten.
- Frietkoten waar mensen enkel afhalen, kunnen open blijven. Veel frietkoten hebben tegenwoordig ook tafeltjes en stoelen en het is volgens Open Vld-minister Maggie De Block niet de bedoeling dat mensen daar lang bij elkaar zitten. Afhalen kan dus wel.
- Ook thuisbezorging van maaltijden en drive-in zijn toegestaan.
- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.
- Alle winkels die essentiële diensten leveren zoals voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken blijven open zoals gewoonlijk - ook in het weekend. Dit geldt dus ook voor buurtwinkels (superettes), slagers, traiteurs en bakkers. Ook de broodrondes mogen doorgaan. Er mag wel enkel aan de toog verkocht worden, dus bakkers met een verbruikerszaal moeten die sluiten.
- De Vlaamse bakkerijfederatie gaat er vanuit dat chocolatiers en pralinewinkels dicht moeten blijven, maar kreeg hierover nog geen uitsluitsel bij de FOD Economie.
- Markten mogen doorgaan, mits enkele aangepaste richtlijnen. Tijdens de weekdagen gaan markten gewoon door en wordt gevraagd de nodige plaats tussen de kramen te laten. Tijdens het weekend zullen er enkel kramen toegelaten worden met voedingsmiddelen.
- Krantenwinkels blijven tijdens de week in elk geval geopend.
- Naar de kapper gaan kan nog altijd, al moet dat nu wel op afspraak gebeuren. Zo wordt de één op één regel gerespecteerd.
- Over de eventuele openingstijden van fitnesscentra en sauna’s bestaat nog geen duidelijkheid.
In de loop van de volgende uren zal er over deze maatregelen preciezer gecommuniceerd worden, meldt de FOD Volksgezondheid aan onze redactie. Er zijn nog veel grijze zones waar nu nog geen duidelijkheid over is.
Culterele en sportieve activiteiten, dierentuinen en (pret)parken
- Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden afgelast, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn. Dat alles tot 3 april.
- Alle Belgische parken van Center Parcs en Sunparks sluiten vanaf 12 uur vanmiddag tot 3 april. De Nederlandse, Duitse en Franse parken van de groep zijn wel geopend, Belgische gasten die daar hebben geboekt, kunnen wel afreizen.
- Landal Greenparks, dat drie parken uitbaat in ons land, heeft nog geen beslissing genomen over het openhouden van zijn parken.
- Roompot heeft wel al beslist om open te blijven. “In Bredene bestaat ons park uit individuele villa’s zonder centrumfaciliteiten”, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. Ook de Roompot-parken in Nederland en Duitsland zijn open.
- Dierenpark Pairi Daiza in het Henegouwse Brugelette stelt vanwege de coronacrisis zijn seizoensopening uit van 21 maart tot 4 april, het begin van de paasvakantie.
- De Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen denken voorlopig nog gewoon open te kunnen blijven. “We vragen bezoekers wel om een meter afstand te houden van elkaar en niet met cash geld te betalen”, zegt woordvoerster Ilse Segers. Momenteel en “onder voorbehoud” gaat de woordvoerster er nog vanuit dat de parken zaterdag, als de nieuwe maatregelen van de regering van kracht worden, nog open zullen gaan. “We volgen de instructies op de voet.”
- De parken van Plopsa in België zijn vrijdag niet meer opengegaan. Het gaat om het waterpretpark in De Panne en Plopsa Indoor in Hasselt. Meteen na de aankondiging van de regering heeft Plopsa beslist om de parken niet meer te openen. De buitenparken gaan normaal in de paasvakantie open.
- Bellewaerde Aquapark sluit de deuren van 14 maart tot en met 3 april.
- Het Nederlandse pretpark de Efteling, vlakbij de Belgische grens, gaat dicht vanaf 14 maart tot 31 maart. Ook de hotels en resorts gaan dinsdag dicht.
- Technopolis sluit tijdelijk de deuren. “Van zodra we van de overheid groen licht krijgen, gaan we met veel plezier opnieuw open”, klinkt het.
- Indoorskipiste Aspen in Antwerpen sluit vanaf vrijdagavond tot en met 2 april de deuren. Alle lessen tot en met 2 april worden geannuleerd. Abonnementsformules worden verlengd met de duur van de sluiting.
- Volkssterrenwachten MIRA en Uriana schorten activiteiten op. Het gaat om cursussen, werkgroepen, groeps- en schoolbezoeken, individuele bezoeken en planetariumvoorstellingen.
Openbaar vervoer
- De Lijn neemt extra maatregelen. “We vragen aan de reizigers om achteraan op te stappen en zo veel mogelijk met sms- of e-tickets te betalen”, zegt Karen Vandenplas, woordvoerster van De Lijn. “Vanaf zaterdag zal er geen cash meer toegelaten worden op bussen, trams en in De Lijn winkels”, zegt Vandenplas. Volgens de woordvoerster zullen controleurs ook meer focussen op het helpen van de mensen in deze tijden van verwarring.
- Ook de MIVB neemt extra maatregelen. “Het hele leven is vertraagd en dat is overal merkbaar”, zegt An van Hamme, woordvoerster van de MIVB. “Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, schorten we de ticketverkoop aan boord van onze voertuigen op”, klinkt het op Twitter.
Huwelijk en begrafenissen
- Huwelijken uitstellen: wie in de komende periode wilde trouwen, zal het ja-woord nog even moeten uitstellen. Er worden geen trouwplechtigheden meer uitgevoerd. De plechtigheden in de gemeentehuizen, stadshuizen en de kerk zullen niet meer voltrokken worden en dat momenteel tot 3 april. Er wordt aangeraden om ook het trouwfeest dat voor familie en vrienden gepland stond ook uit te stellen.
- Begrafenissen in intieme kring mogen wel doorgaan.
Scholen, crèches en universiteiten
- Alle lessen op scholen worden vanaf maandag opgeschort en dat blijft zo tot het begin van de paasvakantie op 3 april.
- Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
- De crèches blijven open.
- Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar er moeten alternatieven gezocht worden voor cursussen in aula’s en besloten ruimtes.
- Er komt pedagogische ondersteuning met onlinetools voor scholen. “Vandaag stellen we alles in het werk om de scholen te ondersteunen, zodat zij duidelijke afspraken kunnen maken met de ouders en hun personeel om deze maatregel in de praktijk te brengen vanaf maandag.” Dat stelt OVSG, de onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten.